mandag 30. mai 2011

The Silver Mines

Lørdagen denne helgen har gått med til lærerikt slektstreff  ved sølvgruvene på Kongsberg : )
To ærverdige gamle tømmerbygninger møtte oss -den ene butikk med ametyster, andre flotte stener, smykker og gjenskapelser av historiske gjenstander fra gruve- og vikingtiden.


Den andre bygningen smekk full av kjente men helt klart for det meste ukjente slektninger etter
                                       "vår Gotfried Klem"

This weekend we have been in Kongsberg for a family reunion.
Lurned more abouet the silver mines and our ancestores.



Våren 1623 i Kongsberg dukket noe uvanlig tilsyne da en ku stanget hornene i fjellveggen.
De to gjeterbarna som var vitne til det hele fortalte dette til ene av fedrene og kunne vise til stedet hvor det hadde skjedd.... Det viste seg å være sølv!  Bonden var vel viten om loven  fra 1539 som henviste til at alle metallrikdommene i fjellene tilhørte kongen. (Da værende Christian den fjerde av Danmark som også styrte over Sverige og Norge) 






Likevel tok gårdsbukeren sjansen ved å ta ut sølv på egenhånd. Det ble smeltet om til sølvknapper som han solgte. En dag i Skien ble han arrestert på et marked for å ha solgt stjålne sølvknapper, på bakgrunn av at de gikk til langt under salgspris. Han innrømmet og ha  tatt sølv fra fjellet og ble dømt til fengsel straff.
Han klarte forhandle seg til frihet mot at han viste eksakt hvor sølvet fantes.... (Siden ble han også ansatt i driften av selve gruven)



Gruvedriften starter og det er her hele historien om Gottfried Klemm begynner....


I Norge fantes de kun én kobber gruve lenger ned i Kongsberg, og med hverken nok folk eller kunnskap om gruvedrift var de nødt for å ta til seg personer med relevant erfaring. 
I Tyskland var det spesialiserte på gruvedrifte og jobbvilkårene like dårlig som de var få.




Slik havet Gottfried Klemm i Norge og bidro til bla.a kart opptegning og siden videre foredrag om gruvedrift rundtom i Norge.



 Å være gruvearbeider var et eksklusivt yrke,  -godt betalt til tider. De fleste hadde rå til tjenestefolk i hjemmet, og det var gruvearbeiderne som fikk de første og gode uføre, nøds og pansjonsordningene i landet. 






Nedturen var da gruvene gikk med underskudd og ikke kunne utbetale lønninger. -Det ble hungersnød i Kongsberg og barnedødeligheten var stor.





Kjempe spennende foredrag og gøy å kunne fordype seg mer i historie og  ikke minst slekten vår.




In part two I wil show you beautiful pictures from the inside of the buildings : )









Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar